10 günlük Kurban Bayramı tatilini fırsat bilip, belkide aylardır yazmak istediğim fakat bir türlü zaman bulamadığım HP C7000 Enclosure ve Blade sunucular ile ilgili yazılarımın startını nihayet verdim. Tam anlamıyla yatakta 1-2 tur attıktan sonra ” sanırım tam zamanı” diyerek kendimi bilgisayarımın başında buldum. Sanırım motivasyonun ne zaman geleceği belli olmuyor 🙂
Genel olarak yazılarım uzun süren throubleshooting çıktıları ile faydalı olabileceğini düşündüğüm tip ve önerilerden oluşuyor. HP C7000 şase ve blade sistemleri ile ilgili özellikle onboard administrator ve virtaul connect mimarisi üzerine daha önce tecrübe ettiğim best practise operayon notlarımı paylaşıyor olacağım.
HP C7000 şase; kabinet alanında sağladığı tasarruf, network ve SAN seviyesindeki yedekli mimarisi ve yüksek throughput değerleri , tecrübelerime dayanarak sağlamlığı ve güvenilirliği sebebi ile günümüzde bir çok firma tarafından tercih edilen ve kullanılan bir model. Aşağıdaki örnek resimde gördüğünüz üzere 16 BAY (Blade server takılabilecek yuva) ‘den oluşuyor.
Arkadan baktığımızda aşağıdaki resimde mavi olarak işaretlenmiş modüller; aktif pasif olarak çalışan ve şase yönetiminin yapıldığı ” Onboard Administrator” modülleri.
Kırmızı olarak işaretlenen sağ ve sol 4’er adet modül yuvası ise virtualconnect kartlar için ayrılmış durumda. Takılan modülün türüne göre ; storage bağlantısı için HBA görevi gören ve network bağlantısı için kullanılan kartların takıldığı yer buraları. Yedekli mimari için çift olarak kullanılması önerilmekte ve aktif\aktif konfigüre edilirse yüksek I\O larda işlem kapasitesine sahip bir yapı imkanı sunmaktadır.