Alibaba Cloud adından da kolayca anlaşılacağı üzerine Türkiye ve Dünyanın en büyük E-Ticaret devlerinden biri olan Alibaba grubunun bir yan kuruluşu. Türkiye de özellikle Alibaba.com ve Aliexpress.com markaları ile biliniyor. Yazıya daha fazla giriş yapmadan önce sizler ve diğer teknoloji uzmanı arkadaşlara belki de çok bilinmemesinden ötürü şaşıracakları bir bilgi verek yani Alibaba Cloud un dünya genelinde en büyük 3 ncü servis sağlayıcısı olduğunu hatırlatarak devam ediyorum.
Firma 2009 yılında yani Alibaba nın 10 ncu kuruluş yıl dönümünde Online Bulut Hizmetleri ve Alibaba grubunun kendi e-ticaret ekosisteminin teknoloji sağlayıcısı olarak kuruluyor. Yazının başında da belirttiğim üzere Çin de teknoloji alanında bir çok alanda lider olduğu gibi Pazar payı olarak birinci sırada. Ayrıca yazının girişinde belirttiğim gibi dünya genelinde ise 3 ncü en büyük Service Prodiver durumunda olup Amazon , Azure , Google gibi diğer bilindik servis sağlayıcıların en büyük rakiplerinden biri. İlk kurulduğunda Aliyun adıyla faaliyet gösterirken uluslararası piyasalarda herkes tarafından daha anlaşılabilir bir marka adı olması sebebiyle 2017 yılında Alibaba Cloud olarak isim değiştirdiler.
2010 yılında ilk Datacenter’larını açtıktan sonra bu uzun yolculukta belki de en önemli adımlardan birini 2012 yılında aldıkları ISO27001:2005 (Information Security Management System) sertifikası ile atarak, Çin in ilk Cloud Service Provider’ı konumuna geldiler. Çin içerisinde yapılan yeni satın almalar ve birleşmeler (HiChina), yurtdışında yaptıkları Global iş ortaklıkları (Vodafone Almanya gibi) ile kapsamlarını vizyonları hep uluslararası bir teknoloji firması olunması yolunda genişlettiler.
O günden bu zamanlara ilk başlarda Shenzhen and Hong Kong ta daha sonra ise dünyanın bir çok farklı noktalarında açtıkları yeni Datacenter lar ve 2015 yılında Alibaba Grubu tarafından verilen 1 Milyar Dolarlık yatırım sonrası gelişim süreçleri hızlandı. Alibaba Cloud bugün hayatına 19 Global Region, 100 den fazla servis ve 1 Milyondan fazla müşteri ile devam ediyor.
Alibaba Cloud kendi altyapılarını tanımlarken Region ve Zone lardan bahsediyor. Region denilince aynı cluster içerisindeki fiziksel node lardan biri olarak düşünebilirsiniz. Region lar içerisinde ise bir ya da birden fazla Zone mevcut. Zone lar ise ; yüksek erişilebilirlik ve kolay genişleme imkanı sunması için bir yada birden fazla datacenter içerisinde dağıtık ve tamamen bir birinden bağımsız şekilde konumlandırılmış lokasyonlar da konumlandırılmakta. Bu lokasyonlar ise kendi içerisinde her biri ayrı ayrı yedekli güç kaynakları , sunucular , network donanımları ve internet bağlantılarıları ile desteklemekte.
Dünya genelinde Region ların genel dağılımı aşağıdaki şekilde.
Resim-1
Çin içerisinde bulunan Region ve Zone sayıları
Resim 2
Uluslararası Region ve Zone sayıları sayıları
Resim 3
Alibaba Cloud tarafından verilen servislerin birçoğunu verdikleri ücretsiz 300 Dolarlık kredi sayesinde test etme imkânı buldum ve diğer servis sağlayıcılardan teknoloji ve performans açısından herhangi bir farkını görmedim. Aksine gerçekten uygun fiyat avantajları bulunuyor. Sağlanan hizmetler 14 ayrı ana kategoriden oluşuyor, bu kategoriler altında yüzlerce farklı servis mevcut.
Elastic Computing | Storage&CDN |
Networking | Database Services |
Security | Monitoring & Management |
Domain & Websites | Analytics & Big Data |
Application Services | Media Services |
Middleware | Cloud Communications |
Aspara Stack | Internet Of Things |
Tablo-1
Benim şahsen Alibaba Cloud ile ilk tanışmam ise 2015 yılında okuduğum ve çok şaşırdığım bir haberde gördüğüm konu başlığı ile oldu. Aklımda kaldığı kadarıyla yazan şey aşağı yukarı şu şekildeydi
“450 Gbit/s boyutlarına ulaşan ve 14 saat süren DDoS atağına başarıyla direndiler”
Merkezi Çin olan bir Cloud Service Provider olmalarının getirdiği bir ön yargında mı kaynaklanıyor bilmiyorum fakat hem şaşırmış hem de takdir etmiştim. O günden sonra ise sıkı bir takipçileri oldum. 2017 yılında kendi MVP programlarını oluşturarak diğer profesyonellerin katılımı ile organizasyonlarının gelişimine katkıda bulundular. Şu anda dünya genelinde 24 ülkede 311 MVP tarafından temsil ediliyorlar. 2018 yılında yaptığım katkılar sebebi ile bende Alibaba Cloud MVP olarak ilan edildim, şu anda Türkiye de Alibaba Cloud MVP ünvanına sahip biri ben olmak üzere sadece 2 kişi bulunuyor. Ben de elimden geldiğince sizi Alibaba Cloud ve servisleri hakkında bilgilendirmeye çalışıyorum.
İleriki dönemler de bir çok yerde kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran servis ve uygulamaların detaylı anlatımları ile yine yazılar paylaşıyor olacağım doğal olarak fakat öncesinde bu yazı ile Alibaba Cloud’ı yakından tanımanızı istedim.
Resim-4
TAGs: Alibaba Cloud, Alibaba Cloud Nedir, Aliyun, Alibaba Cloud MVP, Cloud Service Provider