Blade sistemler ve bu blade sunucuların üzerinde çalıştığı şase’lerin kritikliği su götürmez bir gerçek. Belki günler yada haftalarca olabilecek her türlü riske karşılık yedeklilik ve sürekliliği sağlayabilmek adına en güvenli mimariyi oluşturmak adına çalıştınız. Kurduğunuzdan beri problemsiz ve stabil bir şekilde üzerinde 16 tane blade ile çalışan bir çok şaseniz var ve huzurlusunuz. Şahsen ilk firmware çalışması gereği yada htiyacı diyelim , gündeme gelene kadar bende sizin kadar huzurluydum.
Üzerinde koşan ve iş sürekliliği gereği belki 10 dk bile downtime alamadığınız kritik ERP sistemlerinin, database’lerin , hypervisor’lerin çalıştığı şasenizin kritik işlevlerini yerine getiren komponentleri upgrade etme sırası geldiğinde korkmakta gayet haklısınız. Ilk update çalışmam sırasında yaşadığım gerilimi hala hatırladım. Bu nedenle C7000 şase komponentleri ve blade sunucu firmware upgrade’leri ile ilgili 3 bölümdem oluşan bir yazı yazmaya karar verdim.
3 bölümden oluşmasının sebebi HP nin kendisinide önermiş olduğu best practiselere göre çalışmanın 3 ayrı kısımdan oluşuyor olması. Update yaparken takip edeceğimiz sıralama aşağıdaki gibi olmalı;
- Onboard Administrator modüllerinin upgrade edilmesi
- Blade server , ILO upgrade’leri
- Virtual Connect’lerin upgrade edilmesi
İlk aşama olan Onboard Administrator modüllerinin upgrade edilmesi ile başlayalım. Onboard administrator firmware upgrade sırasında modüller restart olacak fakat production sisteminizde herhangi bir kesintiye sebep olmayacaktır.
3 lü sıralama içerisinde belki en risksiz ve downtime gerektirmeden yapacağımız upgrade onboard administrator modüllerinin upgrade edilmesi olacak. Ilk olarak yapmamız gereken şey ; bu LINK üzerinden compatibility matrix sayfasına girerek blade sunucularımızın modeline göre minumum ve maximum hangi onboard administrator versiyonunu yükleyebileceğimizi belirlemek.
Sonrasında http://www.hpe.com/ adresi üzerinden blade şasenizi seçip firmware update’lere gelerek listede belirlediğiniz versiyon olan onboarda administrator ile ilgili .BIN uzantılı firmware dosyasını download edin. Bu noktada önerim olası bir problem yaşamanız sonucunda rollback yapabilmeniz için her halükarda kullandığınız versiyonuda donwload ederek elinizin altında tumamız olacaktır.
- Browser üzerinden Onboard Administrator ip adresi üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile login olun.
- Active Onboard Administrator \ Firmware Update ekranına gelin
- Karşınıza gelen ekran üzerinden ” Dosya Seç” butonuna tıklayarak indirdiğiniz firmware dosyasını gösterin ve “Upload” butonuna basın.
Upload butonuna bastıktan sonra karşınıza gelen uyarı ekranına “OK” diyerek onay verin.
Ortalama 3-5 dakika içerisinde firmware yüklemesi tamamlanıp Onboard Administrator modülü restart olduktan sonra firmware upgrade işlemi tamamlanmış olacak.
Elinize sağlık çok işime yaradı virtual connectler ile ilgili olan yazınızı merakla bekliyorum
Tebrikler Faruk,
Güzel bir döküman olmuş.
Teşekkürler Hasan abi.